Huis van het Kind Brugge rijdt naar jonge gezinnen toe met “Speel-o-Bus”

14
mei
2021

Huis van het Kind Brugge richtte een Speel-o-Bus in, die vanaf deze lente tweewekelijks halthoudt in de wijken Sint-Jozef en Sint-Pieters. Kinderen tussen 0 en 12 jaar kunnen er speelgoed ontlenen; ouders krijgen de gelegenheid om een babbeltje te slaan met medewerkers en vrijwilligers.

De “Speel-o-Bus” is een voormalige brandweerbus, die sinds maart elke maand twee keer “uitrukt” naar Sint-Pieters en Sint-Jozef. Op die manier reikt Huis van het Kind Brugge op een laagdrempelige manier jonge gezinnen de hand.

“Onze ‘Speel-o-Bus’ met kwalitatief speelgoed voor kinderen van 0 tot 12 jaar gaat tweewekelijks de baan op,” zegt Lieselot Goethals van Huis van het Kind Brugge. “We houden één keer per maand halt in het buurtcentrum van Sint-Jozef en één keer in Buurtcentrum De Dijk in Sint-Pieters. Zo krijgen gezinnen met jonge kinderen op woensdagnamiddag, van 14 tot 16 uur, de kans om speelgoed te ontlenen en even bij te praten. Die ontmoetingen worden erg gewaardeerd, omdat we gemoedelijk te werk gaan. Kinderen in de bus spelen in de blokkenhoek; onze medewerkers staan klaar voor de ouders met een luisterend oor. Zo houden we in coronatijden de vinger aan de pols bij jonge gezinnen, en kunnen we waar nodig advies of ondersteuning geven.”

De “Speel-o-Bus” is een realisatie van verscheidene partners en vrijwilligers. Het project kreeg onder meer de steun van de Gezinsbond, Buurtwerk Sint-Jozef en het netwerk Sint-Pieters Deelt.

“De Gezinsbond voorziet tijdens de openingsuren van de ‘Speel-o-Bus’ leuke en coronaproof-activiteiten voor kinderen en ouders onder de noemer ‘Babybabbels’. Dit zorgt voor een levendige sfeer en dynamiek bij elke ontmoeting,” vertelt Lieselot Goethals. “In Sint-Jozef kunnen we een beroep doen op de doorgeefhoek ‘Kompas’ voor spullen; in Sint-Pieters springt het buurtwerk bij. Vrijwilligers Dorine, Lieve en Abraham verdienen een dikke  pluim. Zij waren meer dan een jaar in de weer met de voorbereidingen van de ‘Speel-o-Bus’.”

Het resultaat springt zeker in het oog. De knalrode “Speel-o-Bus” is een herkenningspunt, en kan jonge gezinnen in Sint-Pieters en Sint-Jozef erg bekoren.

“Bij de uitwerking van de ‘Speel-o-Bus’ zijn we niet over één nacht ijs gegaan,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “We wilden jonge gezinnen op een laagdrempelige manier bereiken. Daarom kregen de vrijwilligers en projectmedewerkers ondersteuning van studenten maatschappelijk werk van Hogent. Zij ontwikkelden een ‘roadmap’, enkele podcasts, en een gezelschapsspel op maat van de bus. Als kers op de taart decoreerde cartoonist Fien Cools de bus op een speelse manier, en schonk serviceclub Soroptimist Brugge 1000 euro voor het aankopen van nieuw materiaal.”

Huis van het Kind Brugge biedt naast de “Speel-o-Bus” brede ondersteuning en advies bij opvoedingsvragen. Van 16 tot en met 23 mei is er bijvoorbeeld de ‘Week van de Groeilamp’, met een bijbehorende doe- en sneukeltocht. Deelname aan deze activiteit is gratis na inschrijving. Check de Facebookpagina van de “Speel-o-Bus” en www.huisvanhetkindbrugge.be.

Deel deze pagina